Hülya Civelek -
Hamsi - Karın Doyuran Mizah, Eğlendiren Yemek Kitabı
100 Sayfa
Hobi » Yeme-İçme
Eğlence-Mizah » Genel
Karadeniz’de, mavinin en mavisine, yeşilin
en yeşiline ulaşırsınız. Karadeniz deyince de akla ilk gelen balıktır
HAMSİ. Karadeniz’in hırçın dalgaları, tekneleri kendine davet
etmektedir. Karadenizli için yaz boyu çekilen taze hamsi hasreti
bitecektir. Yayla zamanı boyunca, hamsi tuzlama küpleri dibe vurmuştur.
Yeniden ızgaralar, tuzlamalar, güveçler, kızartmalar yapmanın zamanı
gelmiştir. Temeller, Dursunlar, İdrisler, Yakuplar, İsmailler hamsili
rakı sofralarını özlemişlerdir.Vakit geçirmeden hamsiler ızgaraya
sürülmeli, aslan sütleri kadehlere dökülmelidir. Karadeniz için HAMSİ
bir simgedir. Hamsi balığı, kıyı halkının yaşamına öylesine girmiştir
ki, Karadeniz Bölgesinde HAMSİ KÜLTÜRÜ oluşmuştur. Akşama doğru başlayan
hamsi avı, geceleri ışık yakılarak sabaha kadar sürer. Hamsi ile
yapılan yemeklerin çeşitleri bir hayli fazladır. Pişirilen hamsiler
geniş bakır sinilerde, bakır kaplarda ortaya konur. Haydi siz de buyurun
sofraya.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder